Thema

Brabantse mode

Van de Middeleeuwse gildes tot de textielfabrieken en schoenmakers van de negentiende eeuw en hedendaagse designers, mode en kleding zijn in heel de Brabantse geschiedenis te vinden.

Uitgebreid versierde japonnen, poffers, een Zouavenuniform en boerenkielen, ze geven ons een inkijkje in het dagelijks leven van de bewoners van Brabant door de tijd heen. In de tentoonstelling Gedragen Verhalen van het Stedelijk Museum Breda kun je leren over kleding en mode in het Breda en (West-)Brabant van rond 1900. De tentoonstelling is tot 7 april 2024 te zien.

Op Brabantserfgoed.nl lichten we dit thema daarom nog eens uit, nadat we in 2020 al eens samen met modeplatform Modemuze in de geschiedenis van Brabantse mode en kleding zijn gedoken.

Natuurlijk had Brabant aan het begin van de twintigste eeuw een uitgebreide textielindustrie, met name in en rond Tilburg. Daar is ook nu nog het Textielmuseum te vinden. Ook werd in Brabant de eerste machinale linnenweverij van Nederland opgericht. Vaak waren de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in deze fabrieken zeer slecht.

Door de rest van de geschiedenis van Brabant speelt mode en textiel natuurlijk ook een rol, denk maar aan de Middeleeuwse lakenmarkt van Den Bosch, de jurken die geliefde erfstukken waren, Brabantse missiezusters die hun kleding aan moesten passen aan het warme missiegebied, de kleding van de Bredase high-society, of de japon die koningin Màxima droeg bij de kroning van Koning Willem-Alexander in 2013 en die ontworpen was door de Brabantse ontwerper Jan Taminiau.

Op deze pagina vind je alle artikelen over historische Brabantse mode.

Mode op de kaart

Alle mode op Brabantserfgoed.nl

Draag bij aan Brabants erfgoed!

Wil je een verhaal delen? Vul hieronder je gegevens in, en geef kort aan wat je zou willen bijdragen. De redactie neemt dan contact met je op.