Collectie-item

Instelling/bron: Cultuurhuis Bergeijk

De Ploeg kende lange tijd de vorm van een ‘Coöperatieve Weverijen en Textielwarenhandel’. Roelof van Daalen gaf in 1949 aan dat het - gezien de leeftijd van de drie coöperanten Akke Bart-Bottema, Bertus van Egten en Piet Blijenburg – tijd werd voor een andere bedrijfsstructuur. Hij drong aan op een bedrijfsvorm waarin het voortbestaan werd gewaarborgd. Directeur Piet Blijenburg wilde geen kapitalistische onderneming, maar had ook geen vertrouwen in een model met zelfbestuur door de werknemers.
In 1955 adviseerde prof. De Gaay Fortman om De Ploeg - evenals meubelafdeling ‘t Spectrum - tot een NV om te vormen en beiden onder te brengen in een stichting zonder commercieel doel die alle aandelen in bezit krijgt. De drie leden van de coöperatie zouden het eigendom van haar vermogen aan de NV overdragen. De nieuw op te richten stichting zou (als enige aandeelhouder) het eigendom van de aandelen van beide NV’s verwerven: ƒ 778.000. De stichting zal worden geleid door een nieuw stichtingsbestuur dat in 1955 wordt geïnstalleerd en tevens de raad van commissarissen van De Ploeg en ’t Spectrum zal gaan vormen.
In 1957 passeerde de akte tot oprichting van Stichting Werkgemeenschappen Bergeyk (SWB). Tot de doelen van de stichting behoorde het streven: “(…) een ware werkgemeenschap te zijn waarin naast de stoffelijke, de geestelijke belangen der werkers, voor zover in een bedrijf mogelijk en toelaatbaar, worden gediend.” Dit uit zich onder meer in de organisatie van tentoonstellingen en congressen. Ook wordt getracht de arbeid zo te organiseren dat iedere werker een zo groot mogelijke eigen verantwoordelijkheid draagt.