Gevraagd: mannen met grote handen

Velen weten zich nog heel goed de selectieprocedure voor personeel aan de KVL Leerfabriek te herinneren. Eind dertiger jaren is het crisis. Er is een hoge werkeloosheid en dagelijks staan mannen aan de poort in Oisterwijk op zoek naar werk. 

Bedrijfsleider Hueber bemoeit zich persoonlijk met het aannamebeleid van het fabriekspersoneel en hanteert daarbij een wel heel bijzondere en onorthodoxe methode.

Hij vraagt de mannen hun handen te laten zien met de handpalm naar boven. Je bent welkom als je via je handen kunt aantonen dat je al wat zwaar werk hebt verricht en dan moet je dus ook veel eelt en ruwe werkhanden hebben. Daarnaast heb je ook nog eens beduidend meer kans op een baan als je handen fors en breed zijn.

Voor de mannen met schone en gladde handen is géén plaats in zijn fabriek.

Dit alles geeft de doorslag bij de selectie van personeel. En dat is goed te begrijpen. Het werk in de Leerlooierij is immers zwaar en dat kan alleen maar worden gedaan door sterke mannen met de nodige ervaring en voldoende spierkracht. Vooral voor het zware werk in het Nathuis is dit belangrijk.

 

Wil je meer lezen over Leerfabriek KVL en haar vele verhalen? Bezoek dan de website van Oisterwijk of koop het boek ‘100 jaar KVL’ bij de lokale boekhandels, KVL of VVV.