De Ploeg open en mooier dan ooit

Brabants Erfgoed - De Ploeg - Rob Meurders - Diederendirrix ArchitectenRob Meurders van Diederendirrix Architecten “Het gaat over het zichtbaar maken van ruimte”
Rob Meurders van Diederendirrix Architecten nam de ultieme opdracht aan om het complex aan te pakken. In de geest van Rietveld. “Erfgoedcomplexen krijgen meestal een andere functie. Hier moest de fabrieks functie overeind blijven. Dat maakte het gemakkelijker om het gedachtegoed overeind te houden.”

Productielijn
De productielijn erin houden was een van de uitdagingen. Meurders: “Voorheen kwamen de garens aan de westkant binnen en gingen de stoffen er langs de oostkant uit. Die lijn hebben we omgedraaid, met behoud van het oorspronkelijke principe. Een andere wens was om de kantoren een centrale plek te geven. Ze vormen nu het hart van het pand waardoor alles in elkaar overvloeit. Rietveld zei het al: “Het gaat niet om ruimte maken, maar om het zichtbaar maken van ruimte. Om het begrenzen van het onbegrensde.”

Brabants Erfgoed - De Ploeg - Dominique Totté - Bruns
Dominique Totté, Sales en Marketingassistent “De transparantie vergroot het teamgevoel”
Dominique Totté is Sales en Marketingassistent bij Bruns. De verhuizing naar De Ploeg noemt ze uniek. “Op onze vorige locatie was het kantoorgedeelte gescheiden van de productiehal. Nu zitten we in het midden, tussen de productievloeren, en is iedereen met elkaar verbonden. De transparantie van het pand zorgt voor een inspirerende, creatieve omgeving en vergroot het teamgevoel.”

Binnen- en buitengevoel
De hoeveelheid licht in het gebouw en het authentieke karakter met de moderne ‘touch’ spreekt Dominique het meeste aan. “Maar ook het binnen-buitengevoel”, voegt ze daaraan toe. “Vanuit de kantine worden we regelmatig getrakteerd op een roofvogelshow. En als ik nu in de pauze een rondje loop door het park, krijg ik echt inspiratie. Dat park is een extra cadeautje. Maar eigenlijk is alles mooi aan dit pand.”

Brabants Erfgoed - De Ploeg - Kees Cuijten - onderhoudsmonteurKees Cuijten, onderhoudsmonteur “Het gebouw is in goede handen”
23 jaar werkte Kees Cuijten als onderhoudsmonteur bij De Ploeg. Totdat het bedrijf in 2007 de deuren sloot. Zijn sleutels leverde hij onlangs pas in bij de nieuwe eigenaar. “Ik kan er geen afstand van doen. Maar bij Jan Burgmans is het gebouw in goede handen. En dat de nieuwe bedrijvigheid past bij onze oude weverij is natuurlijk prachtig.”

Gedesoriënteerd
Cuijten is ‘echt opgelucht’ dat het fabriekscomplex behouden is gebleven. “Ik dacht altijd dat het tegen de vlakte zou gaan. Het was compleet in verval geraakt. Tijdens de renovatie heb ik nog een paar keer meegekeken, naar de leidingen en zo. Toen ik laatst een rondleiding kreeg, was ik behoorlijk gedesoriënteerd. Zo veranderd is het er. Maar het is schitterend geworden, heel open. Mooier dan ooit.”