“In de periode 1983 tot 1986 heb ik lesgegeven in textiele werkvormen op de Anton Pieckschool in Kaatsheuvel. Het was een lagere school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden, de zogenaamde L.O.M. school. Deze school was vanaf 1976 gevestigd in de voormalige Bernardusschool aan het Wilhelminaplein in Kaatsheuvel. Het was de enige school in Nederland die van Anton Pieck (1895-1987) zelf toestemming had gekregen zijn naam te dragen.”
Een nieuwe school
“Anton Pieck legde op 18 augustus 1983 zelf de eerste steen voor het nieuwe schoolgebouw, dat in april 1984 werd geopend aan de Ringvaart. Ik had altijd al grote bewondering voor Anton Pieck, vooral voor zijn tekeningen, kleuren en zijn stijlvolle ontwerpen voor de Efteling.
Het personeel kwam op het idee om een schoolvlag met afbeelding van Anton Pieck te maken. Een leerkracht kon bijzonder goed portretten tekenen en ik ben zijn portret gaan borduren. Voor de stropdas heb ik een das van Ton van de Ven (1944-2015), die toen al zijn opvolger was, gebruikt. ”
Pieck en ‘zijn’ school
“De band tussen Pieck en 'zijn' school en Efteling is altijd warm gebleven. Pieck kwam geregeld langs op de school op de woensdagen als hij ook de Efteling bezocht. De school vierde ook altijd de verjaardag van Pieck.
Zijn 90e verjaardag werd in 1985 op school gevierd met alle leerlingen en leerkrachten, die waren verkleed uit de tijd van ‘Ot en Sien’. Er werden ook Oud Hollandse spelletjes gespeeld. Op die dag bezocht Anton Pieck de school om zijn verjaardag te vieren met iedereen. Hij deed in iedere groep mee met de spelletjes en liet bij mij in de groep zien dat hij, als negentigjarige, nog prima met de diabolo overweg kon.
Anton Pieck is drie jaar later, op drieënnegentig jarige leeftijd, overleden.”
Gesloopt, maar niet vergeten
“Bij de fusie in 2012 met een andere school voor speciaal onderwijs te Waalwijk is de naam van de school verandert in “Het Zilverlicht”. Omdat de school vanwege de fusie in 2014 verhuisde naar Waalwijk, werd het schoolgebouw gesloopt. De eerste steen met initialen AP werd overgedragen aan Heemkundekring 'de Ketsheuvel' en zo kwam er een eind aan de Anton Pieckschool.”