Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tentoontstelling Papieren juweeltjes

4 november 2017 - 18 februari 2018

Papieren juweeltjes van het Provinciaal Genootschap

Na ruim 40 jaar scheiding weer samen te zien

Van 4 november 2017 t/m 18 februari 2018 is in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling Papieren juweeltjes van het Provinciaal Genootschap te zien.180 jaar na de oprichting van het Provinciaal Genootschap worden de mooiste papieren stukken uit de Genootschapscollectie weer voor één keer samen getoond. 

Het Provinciaal Genootschap

De tentoonstelling Papieren juweeltjes van het Provinciaal Genootschap geeft de bezoeker de gelegenheid om voor het eerst in lange tijd weer een beeld te krijgen van een honderdtal papieren hoogtepunten uit kunst- en wetenschapscollecties van het voormalige Provinciaal Genootschap.

Na de oprichting van het Gennootschap in 1837 starten de leden meteen met het aanleggen van een zeer uiteenlopende verzamelingen. Dit leidde onder meer tot het ontstaan van een bibliotheek, een prentenkabinet en een museumcollectie, het latere Noordbrabants Museum. Ruim 40 jaar geleden echter werden beide delen van de roemruchte Genootschapscollectie van elkaar gescheiden.De kunstwerken en historische objecten en een deel van de tekeningen en prenten bleven in Den Bosch. De boeken, handschriften, kaarten, foto’s en het overgrote deel van de prenten en tekeningen kwamen uiteindelijk terecht in de bibliotheek van Tilburg University.

In de schijnwerpers

De 100 topstukken in de tentoonstelling vormen een gevarieerd palet. Naast kostbare tekeningen van Saenredam en zeldzame prenten naar ontwerp van Bosch, Bruegel en Rembrandt worden ook topografische afbeeldingen, kostbare handschriften en oude gedrukte werken getoond. De expositie bevat verder portretten, fantasie- en naaktfiguren, landschappen en fijn gedetailleerde, natuurgetrouwe weergaven van flora en fauna, fraaie Brabantse stads- en dorpsgezichten, bouwwerken, verluchte manuscripten en kalligrafische modellen. De getoonde werken dateren van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Ze worden vanwege hun kwetsbaarheid maar zeer zelden tentoongesteld. Een unieke kans om deze papieren juweeltjes te komen bekijken.

 

Gegevens

Begin:
4 november 2017
Einde:
18 februari
Website:
http://www.noordbrabantsmuseum.nl

Locatie

Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
's-Hertogenbosch, Nederland
+ Google Maps